Waar stuurt uw organisatie?

One comment

  1. Ik ben op dit moment het boek ‘Aandacht in interactie’ van Margret van Paassen aan het lezen en ben aanbeland in hoofdstuk 7. Steeds kan ik niet stoppen met lezen, omdat het onderwerp me mateloos boeit. De stevige nadruk op 1 van de tegenstellingen in bedrijven, bv. resultaat vs proces/aandacht, zie ik ook steeds. Herkenning dus, maar ook krijg ik inzicht door dit boek in dat we in het organiseren kiezen om vanuit een masker contact te maken en te werken, terwijl de beZIELing op de achtergrond zachtjes ‘aan’ staat. Het meer aandacht geven aan die bezieling, zodat die meer op de voorgrond mag komen, naast het masker. Het masker hoeft niet weg, mag er ook zijn. Die geeft ons de bescherming die we nodig hebben. Dit wordt zo mooi in methode van Voice Dialogue gedaan, waardoor de tegenstellingen er samen mogen zijn.
    Wat dit boek mij brengt, is dat ik in mijn huidige baan als teamleider, bewust nu aan de slag ga met het geven van aandacht aan de bezieling van de mensen in mijn team en in de organisatie. Door het stellen van vragen naar de persoonlijke drijfveren, door het overleg anders vorm te gaan geven (weet nog niet hoe)…
    De moed die Margret hier opbrengt om tijdens het schrijven van haar boek het oorspronkelijke plan los te laten en te volgen wat er zich aandient, raakt mij. Het geeft me het inzicht dat een plan nodig is om een proces te starten, en dat dat plan daarna losgelaten kan worden om vervolgens de stroom te gaan volgen. In mijn werk verandert dat mijn kijk op het gebruik van een plan van aanpak: het uitdenken van alle stappen is ondoenlijk, de eerste stappen zijn de initiatie en geven een richting. De rest van de stappen van het plan van aanpak wordt dan geschreven tijdens de uitvoering. Resultaat en proces gaan dan hand-in-hand.
    Dit brengt me terug naar de vraag die gesteld is: waar stuurt uw organisatie? Sturing in een organisatie is nodig om een gemeenschappelijke richting te geven aan het samenwerken van individuen met ieder een persoonlijke drijfveer (zie Peter Senge’s boek ‘Het vijfde discipline’). Onze organisatie stuurt niet, maar beheerst door regels op te leggen i.p.v. kaders en ruimte voor eigen initiatieven te geven. Als je kijkt naar de 5 karakterstructuren die Alexander Lowen verder in de bio-energetica heeft uitgewerkt, dan past de rigide en masochistische karakterstructuren het beste bij de manier waarop deze organisatie sturing geeft. Van oorsprong is het een organisatie die vrijheid aan professionals geeft, mensgericht, sociaal, niet aanspreken, vanuit bevlogenheid doorgaan tot je erbij neervalt (masochistisch). Door de verandering in omvang is de organisatie tot een grote organisatie gegroeid, waardoor de behoefte aan controle, structuur, uniforme uiterlijkheden is toegenomen. De rigide structuur komt nu sterk om de hoek kijken en neemt de overhand. Wat er onder deze structuur aanwezig is, is een groot verlangen om te werken in verbinding vanuit het hart, de schoonheid in het werk te zien, en zachtheid te ervaren. En terwijl ik dit zo opschrijf herken ik hierin mijn eigen structuren die hierbij geheel aansluiten. Werk ik daarom bij deze organisatie? En wat kan ik haar dan brengen?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>